Laddbox till bostadsrättsförening för tillgänglighet

Nu har synen av elbilar blivit vanlig i Sverige. I takt med detta är det många laddboxar och laddstolpar som saknas för att ladda elbil. Att kunna erbjuda boende i bostadsrättsföreningar en lösning integrerad hemma underlättar det för boende och gör bostadsrättsföreningen mer attraktiv.

När ni vänder er till oss på Wani EL ser vi tillsammans över era förutsättningar och behov i föreningen. Vi ser över elanvändning, effektbehov och bästa lösning utan onödiga kostnader.

Laddstolpar bostadsrättsförening - hur det fungerar

Att installera laddstolpar skapar inte bara möjligheter till at ladda bilen hemma i bostadsrättsföreningen. Du kan ta betalt för laddningen som sänker återbetalningstiden samtidigt som det skapar en naturlig inkomst till föreningen.

En svensk bilist körde drygt 1 100 mil föregående år enligt Trafikanalys. Snittförbrukningen är cirka 2 kWh/mil och andelen som laddas hemma är drygt 70% när CTEK gjorde sin nationella undersökning Sverige Laddar.

Detta innebär att det laddas cirka 1540 kWh per år. I en bostadsrättförening sätter ni själva priset för laddning per kWh. Generellt brukar priset sättas på allt mellan 1 – 2,3 kr/kWh. Detta innebär en intäkt till föreningen på cirka 1 540 – 3 242 kronor per uttag och år.

Beroende på bil och laddstation tar det olika lång tid att ladda en elbil. Hemma där bilen oftast kan stå längre tid passar det en så kallad normalladdning bäst. Med normalladdning sker laddningen av en elbil med 230V på 1-fas med 16A vilket ger minst 2 mil per timme. Medan 400V på 3-fas med 16A ger cirka 5 mil per laddad timme.

Installera laddstolpar med fast kabel eller typ 2-uttag

En laddstolpe eller laddpunkt är en plats med en eller flera uttag där elbilen kan laddas i anslutning till en parkering.

Elbilsladdare för bostadsrättsförening rekommenderas uppkopplade laddare för en bekvämare drift för er som förening. Våra laddboxar är anpassade för utomhus- och inomhusbruk. Finns med både Typ 1 och Typ 2 anslutning. Vi har både med fastmonterad kabel eller uttag.

Typ 2 är nu standard i EU och Typ 1 användes på amerikanska och asiatiska bilar. Men Typ 2 har nu också blivit en standard för asiatiska bilar. När du har en uppkopplad laddare med en dynamisk lastbalansering blir lösningen mer flexibel och du får bättre överblick när du har många laddplatser.

Laddstolpe GARO

Be om en offert för din framtida elbilsladdning.

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig med en lösning som passar dina behov.

Hur själva installationen går till för en bostadsrättförening

När du vill installera en laddlösning med laddstolpar så dras en kabel för el och kommunikation från elcentral till parkering (vi sköter utgrävning och totalentreprenaden). Laddstolpar sätts antingen på fundament som grävs ner eller monteras på vägg.

Du vet kanske inte redan idag vilken efterfrågan det finns på antal platser i framtiden? Ingen fara, vi kan förbereda för framtiden genom att gräva ner tomma rör och fundament som är på plats när ni behöver skala upp för att täcka framtida behov. Då är det enkelt att bara köpa till laddstationer efter behov och sätta i drift utan att behöva göra ytterligare utgrävning.

Bidrag för laddstolpar i bostadsrättsförening

En bostadsrättsförening kan enkelt via Naturvårdsverket ansöka om bidrag vid investering i laddstolpar. Bidraget är på 50% av totalkostnaden för allt material och arbete. Men med maximalt tak på 15 000 kronor per laddstolpe.

Så länge medel finns så är det öppet med att ansöka.

Vi hjälper dig med ansökan vid behov och det är möjligt att ansöka om bidraget upp till 6 månader efter att er bostadsrättsförening installerat laddstolparna. Men enklast och säkrast är att ansöka innan ni påbörjar er investering.

Hur ni ansöker om bidraget

 1. Gör ansökan om investeringsstödet på Naturvårdsverkets E-tjänst.
 2. När ni får bidraget beviljat har ni 9 månader på er att slutföra installationen av era laddstolpar.
 3. Efter att installationen är färdigställd har ni 3 månader på er att begära in utbetalning.

Hur ni påbörjar er resa mot egna laddstolpar för er bostadsrättsförening

Vi har nedan skapat en checklista på hur ni kommer igång från idé till första elbilen som laddas direkt på parkeringen utanför er bostadsrättsförening.

 1. Hur många är intresserade
  När ni har ert nästa styrelsemöte så är det ett bra tillfälle att ta upp frågan. Kolla hur många som är intresserade och i behov av laddstolpar. Även hur investeringen ska finansieras är en bra fråga att titta på vid detta möte.
 2. Vilka förutsättningar finns
  Kolla upp vilka förutsättningar som finns idag för att gå vidare med projektet. Här bokar ni med fördel in en tid med oss på Wani EL, där vi kommer med ut på plats. Ni måste vara försäkrade om att er bostadsrättsförening äger marken där laddstolparna är tänkta att sitta. Annars kan det krävas bygglov och avtal med markägaren om vem som faktiskt äger laddstationerna.
 3. Välj hårdvara
  På den svenska marknaden finns flertalet olika varumärken och laddboxar med olika funktioner. Det viktiga är att ni får rätt lösning för era behov. Vi på Wani EL säljer endast godkända och betrodda varumärken och laddboxar. Önskar ni speciella funktioner som appstyrning eller snabbladdning så har vi det också.
 4. Lägg beställning
  Det är av vikt att känna till att installation skall ske av ett behörigt elinstallationsföretag som oss på Wani EL. Vi installerar laddstationer i nära kommunikation med er som beställare. Vi utför projekteringen, grävning vid behov, elinstallation och driftsättning med genomgång för att lära er som kund hur allt fungerar.

Läs mer information i frågor & svar

Behöver vi ett bygglov för att installera våra laddstolpar?

För att installera laddstolpar behövs inget bygglov. Men om ni önsar anlägga nya parkeringar eller väderskydd ovan laddstationerna så kan det vara ett krav.

Vilken laddbox passar vår bostadsrättsförening bäst?

Det är inget vi kan besvara rakt av. Det är era behov och förutsättningar som avgör detta. Kontakta oss så skall vi hjälpa dig med att se över vilken laddbox ni bör välja.

Är det ett krav med laddstolpar i BRF?

Nej detta är inget krav idag. Men regeringen har föreslagit nya regler kring kraven vilket kan medföra ett lagkrav i framtiden på laddstolapar i bostadsrättsförening.

Elbilsladdare DEFA

Offertförfrågan

Fyll i formuläret och vi återkommer till dig med mer information och underlag för en lösning som passar dina behov.